Home > Blog > Aanrijding met heftruck voorkomen? Let goed op in het magazijn!

Aanrijding met heftruck voorkomen? Let goed op in het magazijn!

In de top vijf van oorzaken van ernstige ongevallen op de werkvloer in Nederland, staan voetgangers die door een voertuig worden aangereden op plek vier.

Jaarlijks raken zo’n 1100 personen ernstig gewond (of erger) doordat ze worden aangereden, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. Wat opvalt in de cijfers, is dat niet snelheid, maar slechte zichtbaarheid de belangrijkste oorzaak is van ongevallen.
 

Wijs personen op de aanwezigheid van heftrucks in het magazijn

Print direct het gratis waarschuwingsbord!

Pas op hier rijden heftrucks

Vul uw e-mailadres hieronder in en ontvang het waarschuwingsbord direct!

 

 

Aanrijdingen met heftrucks

Van de 1100 ongevallen waarbij voetgangers en voertuigen betrokken zijn, is in 150 gevallen sprake van een aanrijding door een heftruck. Het magazijn is bij uitstek een plek waar voetgangers gevaar lopen om aangereden te worden. Hoge magazijnstellingen, die vol staan met goederen, beperken het zichtveld van voetgangers en chauffeurs.


Gevaar magazijn hoge stellingen

In bovenstaande situatie wordt dit geïllustreerd. De voetganger komt aanlopen en ziet de heftruck niet doordat deze tussen hoge en volle magazijnstellingen achteruitrijdt. Om diezelfde reden is het voor de heftruckchauffeur onmogelijk om te zien dat er een persoon aan komt lopen.


Magazijn gevaar zwenkende heftruck

Maar ook in een open omgeving is het risico op een aanrijding groot. In de situatie hierboven loopt een voetganger dicht langs een heftruck. Als de heftruckchauffeur deze persoon niet opmerkt, en het voertuig plotseling laat zwenken, is het risico groot dat de voetganger overreden wordt.

Het is dus voor zowel voetgangers als chauffeurs van groot belang om op te letten en rekening te houden met elkaars aanwezigheid.

Wijs personen op de aanwezigheid van heftrucks in het magazijn

Print direct het gratis waarschuwingsbord!

Pas op hier rijden heftrucks

Vul uw e-mailadres hieronder in en ontvang het waarschuwingsbord direct!

 

 

Wat zijn de gevolgen van een ongeval met een heftruck?

 

Slachtoffers
Ieder jaar is er helaas een aantal dodelijke slachtoffers te betreuren als gevolg van een aanrijding met een heftruck. Daarnaast zijn er tientallen personen die blijvend letsel oplopen.

Omstanders
Collega’s of andere personen die een ongeluk zien gebeuren, ondervinden daar vaak nog lang psychische problemen door. Dit kan leiden tot verzuim of verminderede arbeidsproductiviteit.

Bestuurder
Wat geldt voor omstanders, geldt in nog sterkere mate voor de bestuurder van het voertuig dat bij een ongeval betrokken is. Vaak is er hulp nodig om iemand weer helemaal mentaal op de rit te krijgen.

Materiële schade
Afhankelijk van het soort ongeval, kan de materiële schade flink oplopen. Bijvoorbeeld door schade aan een voertuig of de lading, maar ook omdat de levering of productie van goederen vertraging oploopt.

Boetes en claims
Werkgevers zijn verantwoordelijk voor het creëren van een veilige werkomgeving. De inspectie SZW kan boetes opleggen aan bedrijven die hier onvoldoende voor zorgdragen. Ook kan een gewonde medewerker zijn of haar kosten op de werkgever verhalen.

Meer veiligheid in het magazijn?


Begin vandaag nog met het verbeteren van de veiligheid in het magazijn. Bestel direct deze set heftrucksignalering.

 

Meer informatie

Set heftrucksignalering
 
 
 

Plaats reactie 

Je reactie wordt beoordeeld vóór plaatsing     Plaats reactie

 

Eerdere blogs

Veiligheidsupgrade B14 reddingstrap Brandweer Schiphol

07/07/2020   De brandweer op Schiphol heeft diverse specialistische voertuigen tot hun beschikking om snel ter plaatse te zijn in een noodsituatie....

Licht en donker in één beeld? Altijd zicht met een WDR camera!

27/05/2020   Als loonwerker heb je iedere dag veel te doen, zo ook vandaag. Je bent vroeg opgestaan om aan de eerste klus van de dag te beginnen: het omploegen van een paar hectare land....

Bulkmateriaal of schroot verplaatsen? Alle data in de cloud

31/01/2020   Op terreinen van zand- en grindhandels of afvalverwerkers worden veel grondstoffen in- en uitgevoerd. Er is lang niet altijd goed inzicht in het volume van de overslag....

 
.

© Copyright GrootJebbink BV 2020
Algemene voorwaarden | Privacy Policy

Wij gebruiken cookies. Zie onze Privacy Policy - Close

Wij gebruiken cookies. Zie onze Privacy Policy

Ok.