Home > Blog > Aanrijding met heftruck voorkomen? Let goed op in het magazijn!

Aanrijding met heftruck voorkomen? Let goed op in het magazijn!

In de top vijf van oorzaken van ernstige ongevallen op de werkvloer in Nederland, staan voetgangers die door een voertuig worden aangereden op plek vier.

Jaarlijks raken zo’n 1100 personen ernstig gewond (of erger) doordat ze worden aangereden, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. Wat opvalt in de cijfers, is dat niet snelheid, maar slechte zichtbaarheid de belangrijkste oorzaak is van ongevallen.

Pas op hier rijden heftrucks

Wijs personen op de aanwezigheid van heftrucks in het magazijn.

Print direct het gratis waarschuwingsbord!

Vul uw e-mailadres hieronder in en ontvang het waarschuwingsbord direct!

 

Aanrijdingen met heftrucks

Van de 1100 ongevallen waarbij voetgangers en voertuigen betrokken zijn, is in 150 gevallen sprake van een aanrijding door een heftruck. Het magazijn is bij uitstek een plek waar voetgangers gevaar lopen om aangereden te worden. Hoge magazijnstellingen, die vol staan met goederen, beperken het zichtveld van voetgangers en chauffeurs.


Gevaar magazijn hoge stellingen

In bovenstaande situatie wordt dit geïllustreerd. De voetganger komt aanlopen en ziet de heftruck niet doordat deze tussen hoge en volle magazijnstellingen achteruitrijdt. Om diezelfde reden is het voor de heftruckchauffeur onmogelijk om te zien dat er een persoon aan komt lopen.


Magazijn gevaar zwenkende heftruck

Maar ook in een open omgeving is het risico op een aanrijding groot. In de situatie hierboven loopt een voetganger dicht langs een heftruck. Als de heftruckchauffeur deze persoon niet opmerkt, en het voertuig plotseling laat zwenken, is het risico groot dat de voetganger overreden wordt.

Het is dus voor zowel voetgangers als chauffeurs van groot belang om op te letten en rekening te houden met elkaars aanwezigheid.

Pas op hier rijden heftrucks

Wijs personen op de aanwezigheid van heftrucks in het magazijn.

Print direct het gratis waarschuwingsbord!

Vul uw e-mailadres hieronder in en ontvang het waarschuwingsbord direct!

 

Wat zijn de gevolgen van een ongeval met een heftruck?

 

Slachtoffers
Ieder jaar is er helaas een aantal dodelijke slachtoffers te betreuren als gevolg van een aanrijding met een heftruck. Daarnaast zijn er tientallen personen die blijvend letsel oplopen.

Omstanders
Collega’s of andere personen die een ongeluk zien gebeuren, ondervinden daar vaak nog lang psychische problemen door. Dit kan leiden tot verzuim of verminderede arbeidsproductiviteit.

Bestuurder
Wat geldt voor omstanders, geldt in nog sterkere mate voor de bestuurder van het voertuig dat bij een ongeval betrokken is. Vaak is er hulp nodig om iemand weer helemaal mentaal op de rit te krijgen.

Materiële schade
Afhankelijk van het soort ongeval, kan de materiële schade flink oplopen. Bijvoorbeeld door schade aan een voertuig of de lading, maar ook omdat de levering of productie van goederen vertraging oploopt.

Boetes en claims
Werkgevers zijn verantwoordelijk voor het creëren van een veilige werkomgeving. De inspectie SZW kan boetes opleggen aan bedrijven die hier onvoldoende voor zorgdragen. Ook kan een gewonde medewerker zijn of haar kosten op de werkgever verhalen.

Meer veiligheid in het magazijn?


Begin vandaag nog met het verbeteren van de veiligheid in het magazijn. Bestel direct deze set heftrucksignalering.

 

Meer informatie

Set heftrucksignalering
 
 
 

Plaats reactie 

Je reactie wordt beoordeeld vóór plaatsing     Plaats reactie

 

Eerdere blogs

Verblinding door werklampen voorkomen? Zo doe je dat!

02/05/2019   Het is ’s avonds laat. De weg is afgesloten en de werkzaamheden kunnen beginnen. Uiteraard is het donker, dus zet je de werklampen van je machine aan. Mooi dat ze zoveel licht geven, denk je....

Werklampen aanschaffen? Doe een lichtsimulatie!

26/02/2019   LED werklampen, ze zijn er in vele soorten en maten. Ook de prijzen lopen behoorlijk uiteen. Hoe weet je nu welk soort lampen je moet aanschaffen voor je machine?...

Dode hoek detectiesystemen: voorkom ongelukken met bouwmachines!

20/02/2019   Voertuigen zoals grondverzet- en mijnbouwmachines, vormen door hun grootte een gevaar voor de directe omgeving. Vanwege hun omvang, zijn er veel dode hoeken rondom dit soort voertuigen....

 
.

© Copyright GrootJebbink BV 2019
Algemene voorwaarden | Privacy Policy

Wij gebruiken cookies. Zie onze Privacy Policy - Close

Wij gebruiken cookies. Zie onze Privacy Policy

Ok.