Wij gebruiken cookies. Zie onze Privacy Policy - Close
Home > Blog > Alles dat je moet weten over achteruitrijalarmen

03/03/2016 - Albert Poortinga

Alles dat je moet weten over achteruitrijalarmen

Reageer

  0          4495

Een achteruitrij alarm: de bekende hoorbare waarschuwing voor omstanders en medeweggebruikers wanneer een voertuig achteruitrijdt.

Bekijk alle achteruitrij alarmen

Op het eerste gezicht niet zo’n heel spannend apparaatje, maar bij nader inzicht toch de moeite om wat dieper op in te gaan. Er zit namelijk behoorlijk wat verschil tussen het ene en het ander alarm. Denk bijvoorbeeld aan volume, bouwvorm en robuustheid. Daarnaast produceert niet ieder achteruitrijalarm hetzelfde soort geluid.
 

Piepen of kraken

Het bekende ‘piep-piep’ geluid als een vrachtwagen achteruitrijdt kennen we allemaal. Deze zogenaamde standaard achtruitrijalarmen zijn al jarenlang een veelgehoord geluid in het verkeer.

Standaard achteruitrijalarm:


Het geluid verspreidt zich in iedere richting over een grote afstand. Precies wat je wilt hebben, zou je zeggen.

Standaard achteruitrijalarm

Toch is dit niet altijd ideaal.

Doordat het geluid zich in iedere richting verplaatst en weerkaatst tegen bijvoorbeeld muren, is het soms moeilijk om te achterhalen waar het geluid precies vandaan komt. Dit leidt ertoe dat je verrast kunt worden omdat een voertuig ineens uit een andere richting komt dan dat je zou denken.

Bij voertuigen die zijn uitgerust met een zogenaamd ‘multi-frequentie’ achteruitrijalarm speelt dit probleem niet. In plaats van het bekende piepgeluid, produceert dit soort achteruitrijalarm een soort kraakgeluid.

Multi-frequentie achteruitrijalarm:

 

Eén van de eigenschappen van dit geluid is dat het zich maar in één richting verplaatst. Ook weerkaatst het niet tegen muren.

Multi-frequentie achteruitrijalarm

Je hoort dit geluid dus alleen als je je áchter het voertuig, dus in de gevarenzone, bevindt.
 

Geluidsoverlast

Een andere eigenschap van multi-frequentie achteruitrijalarmen is dat het geluid sneller afbreekt. Dit betekent dus dat het niet honderden meters verderop nog te horen is. Met name als er werkzaamheden aan de gang zijn in een woonwijk, of wanneer er ’s nachts doorgewerkt wordt, kunnen achteruitrijalarmen flinke geluidshinder veroorzaken voor buurtbewoners.

Doordat het geluid van multi-frequentie alarmen veel minder ver draagt, veroorzaken deze achteruitrijalarmen ook veel minder geluidsoverlast.
 

Aanpassing aan omgevingsgeluid

Er is nog een andere manier om geluidshinder tot een minimum te beperken: zelfaanpassende achteruitrijalarmen, ook wel een ‘smart alarm’ genoemd. Deze alarmen passen het volume dat ze produceren automatisch aan het omgevingsgeluid aan. Dat wil zeggen dat het alarm altijd 5 dB luider klinkt dan het geluid in de omgeving van het voertuig.

Zelfaanpassend achteruitrijalarm

’s Nachts maakt het alarm dus veel minder herrie dan overdag. Ook als het voertuig in een rustige omgeving rijdt, zorgt het, met een smart alarm, voor veel minder, of helemaal geen overlast. Zowel standaard- als multi-frequentie achteruitrijalarmen zijn beschikbaar als smart alarm.

Meer weten over onze achteruitrijalarmen? Kijk dan hier.

 
 
 

Plaats reactie 

Je reactie wordt beoordeeld vóór plaatsing     Plaats reactie

 

Eerdere blogs

Verlichting op een voertuig? Let op de ECE-Certificering

28/02/2018   Verstralers, breedstralers, flitslampen, achteruitrijverlichting, werklampen, koplampen: als het om verlichting voor voertuigen gaat, zie je haast door de bomen het bos niet meer....

Veilig werken in de bouw, zo doe je dat!

23/02/2018   Oneven ondergrond, opgestapelde materialen die mensen het zicht ontnemen of gereedschap dat van een steiger kan vallen. Het zijn maar enkele voorbeelden van mogelijke oorzaken van ongevallen op de bouwplaats....

Tijd besparen met de wiellader, een gewichtige zaak!

31/01/2018   Op locaties zoals een zandwinning, afvalverwerking of een mijn is de shovelmachinist de hele dag in de weer. Vrachtwagens rijden af en aan en moeten zo snel mogelijk gevuld worden met zand, grind, afval of ander materiaal....

 
.

© Copyright GrootJebbink BV 2018
Algemene voorwaarden | Privacy Policy