Wij gebruiken cookies. Zie onze Privacy Policy - Close
Home > Blog > Besparen met werklampen: zo doe je dat!

06/09/2017 - Albert Poortinga

Besparen met werklampen: zo doe je dat!

Reageer

  2          1618

De aanschaf van een nieuwe machine is niet zoiets als het kopen van een pak suiker. Het gaat al snel om bedragen van tien- tot honderdduizenden euro’s.

Bekijk ons assortiment werklampen

Naast de aanschafprijs, is het ook belangrijk om de jaarlijkse kosten in ogenschouw te nemen. Hoe vaak moet de machine bijvoorbeeld onderhouden worden? Wat is het verbruik? En wat zijn de afschrijvingskosten?

Veel zaken dus die invloed hebben op de uiteindelijke kosten voor de aanschaf en het gebruik van een voertuig.

Gek genoeg wordt er tijdens de aanschaf van een nieuwe machine bijna nooit gekeken naar werklampen. Vaak wordt er, zonder er stil bij te staan, gekozen voor de lampen die al standaard op de machine zitten. Of de klant vraagt, als de prijs voor de machine al is bepaald, “Oh, zet er nog even een paar werklampen op.” Dat er in dat geval geen goede werklampen op de machine komen, moge duidelijk zijn.

Raar eigenlijk, want door te kiezen voor de juiste lampen, werk je niet alleen veel prettiger en veiliger in het donker, maar bespaar je ook nog eens veel kosten op de lange termijn.
 

LED: een leven lang licht

Werklampen zijn er natuurlijk in alle soorten en maten, van groot tot klein, met een hoge of lage aanschafprijs en in allerlei vormen. Maar de belangrijkste eigenschap om werklampen in te delen, is de lichtsoort.

Dit zijn halogeen, HID (xenon) en LED. Meer over de verschillen tussen deze soorten werklampen lees je hier.

Een belangrijk verschil tussen deze soorten lampen is de levensduur. Die bedraagt voor halogeenlampen zo’n 500 uur, voor HID-lampen 5.000 uur en voor LED maar liefst 50.000 uur.

Levensduur werklampen

Om met halogeenlampen aan de levensduur van een LED werklamp te komen, heb je dus honderd(!) bulbs nodig. Om zo’n bulb te vervangen, moet het voertuig iedere keer stilstaan, wat dus verder bijdraagt aan de vervangingskosten.

LED werklampen gaan vaak nog langer mee dan de levensduur van de machine waar ze op gemonteerd zijn. Tenminste, als het goede werklampen zijn. Lees hier waarom wij zo enthousiast zijn over Nordic Lights LED werklampen.
 

Lage aanschafprijs = hoog verbruik

Naast de levensduur, is het belangrijk om te kijken naar het verbruik van de werklampen. In de loop van de levensduur van een voertuig, kunnen energiezuinige werklampen vele liters brandstof opleveren.

Verbruik werklampen

Een halogeenlamp verbruikt bijna net zoveel energie als vier vergelijkbare LED werklampen. Tel uit je winst!
 

Hoe veel kun je besparen met LED?

Wat levert het nu concreet op om halogeen werklampen te vervangen door LED werklampen? In onderstaand voorbeeld vergelijken we Nordic Lights halogeen werklampen met Nordic Lights LED werklampen.

We gaan er in het voorbeeld van uit dat de machine 250 dagen per jaar gebruikt wordt, waarvan gemiddeld twee uur per dag met de verlichting aan.

Verder nemen we aan dat de lampen op hetzelfde moment vervangen moeten worden en dat het voertuig daarvoor eenmaal een uur stil moet staan.

We vervangen de halogeenlampen achterop door 2 x KL2001 en aan de voorkant door 2 x KL1401.

Halogeen en LED werklampen op tractor

De werklampen die we in het voorbeeld gebruiken zijn lampen die zorgen voor een optimaal lichtbeeld op de machine. Dit betekent dat deze set lampen niet de goedkoopste of meest energiezuinige oplossing is, maar wel de beste voor de machine.

 

Tractor met halogeen en LED werklampen

Halogeen Totale kosten per jaar LED
€ 142,- Aanschafkosten € 335,-
420 watt Evergieverbruik 120 watt
500 uur Levensduur 50.000 uur
€ 15,- Vervangingskosten bulbs € 0,-
€ 75,- Vervangingskosten uren € 0,-

 

LED werklampen al na twee jaar terugverdiend

Na twee keer halogeenbulbs vervangen, zijn LED werklampen al voordeliger. Daar komt nog eens bij dat we in de vergelijking geen rekening houden met de besparing van ruim 70% op energieverbruik. Hierdoor verdienen LED werklampen zich nóg eerder terug.

Kosten halogeen en LED werklampen

In bovenstaande berekening is te zien dat het vervangen van halogeenlampen door Nordic Lights LED werklampen na acht jaar € 527,- oplevert.

Maar stel je eens voor dat je meerdere voertuigen hebt. Wat levert een upgrade naar Nordic Lights LED werklampen dan op aan het eind van de levenduur van het voertuig?

Aantal voertuigen Besparing aan einde levensduur
1 € 527,-
3 € 1.581,-
5 € 2.635,-
10 € 5.270,-
20 € 10.540,-


Verder is LED licht prettiger en minder vermoeiend voor het menselijk oog. Dit betekent dus dat de bestuurder ook nog eens productiever werkt met LED werklampen. Lees en bekijk hier meer over het verschil tussen halogeen- en LED-licht.

Kortom: reden genoeg om over te stappen op Nordic Lights LED werklampen!
 

Direct kennis maken met Nordic Lights LED werklampen? Bekijk dan eens deze LED werklampen set.

 

Benieuwd naar de voordelen van LED werklampen voor een specifiek voertuig? Neem dan contact met ons op voor meer informatie en advies op maat.

 

 
 

Reacties

06 SEP. 2017 - 18:27

Luc Pirard

Vooreerst gefeliciteerd met de zeer vakkundige bijdrage , werkelijk top !
Heb 2 vragen :
Enig idee hoeveel brandstof men kan besparen bij het gebruik van LED verlichting ?
Aanschafkost LED lichten volgens uw tabel is 335,00 Euro : welk(e) model(len) Nordic licht(en) ?
Alvast bedankt !
Met vriendelijke groeten
Luc Pirard.

07 SEP. 2017 - 16:33

Albert Poortinga

Beste Luc,
Bedankt voor je reactie!
Het is erg lastig om zo aan te geven hoeveel brandstof er bespaard kan worden met LED werklampen.
Hiervoor moet je meer gegevens hebben over het verbruik van de motor van de machine.
We kiezen in ons voorbeeld voor 2 x de KL2001 en 2 x de KL1401 van Nordic Lights. Inmiddels staat dit er ook bij vermeld.
Mocht je nog meer vragen hebben, stel ze gerust!
Groeten,
Albert

 

Plaats reactie 

Je reactie wordt beoordeeld vóór plaatsing     Plaats reactie

 

Eerdere blogs

Tijd besparen met de wiellader, een gewichtige zaak!

31/01/2018   Op locaties zoals een zandwinning, afvalverwerking of een mijn is de shovelmachinist de hele dag in de weer. Vrachtwagens rijden af en aan en moeten zo snel mogelijk gevuld worden met zand, grind, afval of ander materiaal....

Geen dode hoek rond de vuilniswagen dankzij dit camerasysteem

14/12/2017   Veilig en zonder ongelukken met een vrachtwagen van A naar B rijden, om daar lading te lossen, is een flinke uitdaging voor de chauffeur....

LED werklampen die storen op de radio? Let op de EMC-standaard!

07/12/2017   Het is al wat later in de middag en je hebt nog een hoop werk te doen. Geen probleem, het is immers warm in de cabine en de radio staat aan. Kortom: het is lekker op de trekker....

 
.

© Copyright GrootJebbink BV 2018
Algemene voorwaarden | Privacy Policy