Wij gebruiken cookies. Zie onze Privacy Policy - Close
Home > Blog > LED werklampen die storen op de radio? Let op de EMC-standaard!

07/12/2017 - Albert Poortinga

LED werklampen die storen op de radio? Let op de EMC-standaard!

Reageer

  0          1389

Het is al wat later in de middag en je hebt nog een hoop werk te doen. Geen probleem, het is immers warm in de cabine en de radio staat aan. Kortom: het is lekker op de trekker.

Bekijk al onze LED werklampen

Je bent nog even bezig en langzamerhand wordt het donker. Tijd dus om de verlichting aan te doen. Maar wat krijgen we nou? Zodra je de LED werklampen aanzet om alles goed te kunnen blijven zien, begint de radio te storen.

Je schakelt de lampen weer uit en de radio doet het meteen weer goed. Nu zit je dus met een dilemma: doe je de lampen weer aan, of laat je ze uit. Zonder extra verlichting zie je zo meteen helemaal niets meer, maar je wilt de ontknoping van de Top 40 eigenlijk ook niet missen.
 

Waarom storen LED werklampen op de radio?

De ruis die je op de radio hoort, wordt veroorzaakt door de elektronica die in de LED lampen zit. Niet door de LED-bulbjes zelf, maar het elektrische circuit dat erachter zit. Dit zendt te veel elektromagnetische straling uit. Als dit dezelfde bandbreedte is die de radio gebruikt, wordt de ontvangst van de radio onderbroken door de LED werklampen.

Dit probleem komt overigens niet alleen voor met de radio. Ook andere apparatuur kan hinder ondervinden van de elektromagnetische straling van LED werklampen. Een bekend voorbeeld is de GPS-module van graafmachines die zeer nauwkeurige uitgravingen mogelijk maakt. Waar storing door LED verlichting op de radio vooral vervelend is, kan storing op de GPS-module tot ernstigere gevolgen leiden.

Een onnauwkeurigheid bij het uitgraven op een project waar precisie heel belangrijk is, bijvoorbeeld omdat er overal kabels in de grond liggen, kan zomaar grote gevolgen hebben. Als er per ongeluk een kabel geraakt wordt, en de stroom overal in de buurt uitvalt, leidt dit niet alleen tot vertraging van de werkzaamheden, maar ook tot boetes die hoog op kunnen lopen.

En dat alleen vanwege een paar LED werklampen die voor storing zorgen.
 

Hoe voorkom je dat LED werklampen storen?

Grote vraag is natuurlijk: hoe voorkom je dat werklampen andere apparatuur op het voertuig verstoren? Door goede LED werklampen aan te schaffen, is het simpele antwoord. Werklampen van lage kwaliteit storen namelijk vrijwel altijd op andere apparatuur. Dat komt omdat er in dat soort lampen gebruikt gemaakt wordt van de goedkoopste elektronica, zodat de aanschafprijs van de lamp zo laag mogelijk blijft.

Maar als die goedkope werklampen de oorzaak blijken te zijn van storing op apparatuur, was het misschien toch verstandiger geweest om te investeren in wat betere verlichting. LED werklampen van goede kwaliteit zijn namelijk ‘ontstoord’, waardoor je gewoon met de machine kunt werken, of de LED werklampen nu aanstaan of niet.
 

Welke LED werklampen storen niet op apparatuur?

Een LED werklamp moet dus ontstoord zijn om zeker te weten dat deze geen storing op andere apparatuur veroorzaakt. Een werklamp is ontstoord als deze voldoet aan de richtlijnen voor elektromagnetische compatibiliteit (EMC).

EMC-testapparatuur

EMC-testapparatuur met v.l.n.r. een oscilocoop, spectrumanalyzer en pulsgenerator.


Voor verschillende soorten voertuigen zijn er afzonderlijke EMC-standaarden opgesteld.

Type voertuig EMC-standaard
Bouwmachines ISO 13766
Land- en bosbouwmachines ISO 14982
Wegvoertuigen ISO 7637-2
Vrachtwagens EN 12895
Voertuigen, boten en verbrandingsmotoren CISPR 25


Informeer, vóór de aanschaf, bij de leverancier of fabrikant of de LED werklampen aan deze standaarden voldoen. Als dat zo is, zullen ze geen storingen veroorzaken op andere apparatuur van het voertuig.
 

Direct kennis maken met ontstoorde Nordic Lights LED werklampen?
Bekijk dan eens deze LED werklampen set.

 

 
 
 

Plaats reactie 

Je reactie wordt beoordeeld vóór plaatsing     Plaats reactie

 

Eerdere blogs

Verlichting op een voertuig? Let op de ECE-Certificering

28/02/2018   Verstralers, breedstralers, flitslampen, achteruitrijverlichting, werklampen, koplampen: als het om verlichting voor voertuigen gaat, zie je haast door de bomen het bos niet meer....

Veilig werken in de bouw, zo doe je dat!

23/02/2018   Oneven ondergrond, opgestapelde materialen die mensen het zicht ontnemen of gereedschap dat van een steiger kan vallen. Het zijn maar enkele voorbeelden van mogelijke oorzaken van ongevallen op de bouwplaats....

Tijd besparen met de wiellader, een gewichtige zaak!

31/01/2018   Op locaties zoals een zandwinning, afvalverwerking of een mijn is de shovelmachinist de hele dag in de weer. Vrachtwagens rijden af en aan en moeten zo snel mogelijk gevuld worden met zand, grind, afval of ander materiaal....

 
.

© Copyright GrootJebbink BV 2018
Algemene voorwaarden | Privacy Policy