Geen dode hoek rond de vuilniswagen dankzij dit camerasysteem

Veilig en zonder ongelukken met een vrachtwagen van A naar B rijden, om daar lading te lossen, is een flinke uitdaging voor de chauffeur.

Door de dode hoeken, heeft hij of zij geen zicht op een groot gedeelte van de omgeving rondom het voertuig. Het gevolg hiervan is dat de kans op een aanrijding altijd aanwezig is, met name tijdens het manoeuvreren of parkeren bij een afleveradres.

Voor bestuurders van vuilniswagens, of andere reinigingsvoertuigen, geldt dat het risico op een ongeval zich tijdens de gehele rit kan voordoen. Deze voertuigen worden namelijk niet alleen gebruikt om lading van A naar B te brengen. Chauffeurs van reinigingsvoertuigen moeten echt met hun voertuig rijden en werken tegelijk.

Smalle straatjes en geparkeerde auto’s

Daar komt nog eens bij dat de omgeving waar deze chauffeurs werken, niet is afgestemd op de voertuigen waar ze mee rijden. Een woonwijk met smalle straatjes, geparkeerde auto’s en medeweggebruikers die haast hebben, maakt het werk er niet gemakkelijker op.

Zijlader in smalle straat

Manoeuvreren met de zijlader in smalle straatjes is een hele kunst

Om geen ongelukken te veroorzaken, moet de chauffeur de hele omgeving rondom het voertuig in de gaten houden. Voetgangers die te dicht langs de containers lopen, kunnen geraakt worden als de arm van de zijlader de containers oppakt. Wanneer de arm weer naar beneden kan, moet de chauffeur zeker weten dat er niemand onderdoor loopt of fietst.

Voordat de chauffeur verder kan rijden, moet hij of zij zeker weten dat er niet net iemand het voertuig wil passeren. Allemaal hele specifieke problemen waar een chauffeur van een zijlader mee te maken heeft.

Veiligheid verzekeren

Om de hele omgeving goed te kunnen overzien en er zeker van te zijn dat het veilig is om met de zijlader te werken en rijden, zijn camera’s op het voertuig onmisbaar. Vanwege het specifieke gebruik van een zijlader, is een camerasysteem nodig dat daarop afgestemd is.

Afvalinzamelaar en -verwerker Omrin heeft GrootJebbink gevraagd om met een oplossing te komen die chauffeurs van zijladers meer zicht op de omgeving geeft. Omdat een standaard camerasysteem onvoldoende is afgestemd op de behoeften van de chauffeur van dit type voertuig, zijn we met een specialistische oplossing gekomen.

Voor zicht op de omgeving rondom het voertuig, is het camerasysteem 360° OmniVue geïnstalleerd. Hiermee ziet de chauffeur in één oogopslag of er personen rondom de zijlader lopen of fietsen. Het risico op een aanrijding wordt hierdoor aanzienlijk verkleind.

Efficiënt legen

Daarnaast heeft de chauffeur zicht op het oppakken, legen en weer neerzetten van de containers. Dit komt door extra camera’s op de arm van de zijlader en boven de bak waar de containers in geleegd worden.

Met behulp van een speciale verticale streep in het midden van de monitor, kan de chauffeur precies zien waar hij moet stoppen om de containers op te pakken. Hierdoor verloopt het legen van de containers zo efficiënt mogelijk en staan auto’s achter het voertuig niet langer te wachten dan nodig is.

Zijlader met streep in beeld

Door de verticale streep op de monitor links ziet de chauffeur waar hij moet stoppen om de containers op te pakken

Zodra de arm de containers naar boven brengt, schakelt het beeld over op de tweede camera. Hiermee ziet de chauffeur of de containers goed geleegd worden. Zodra de arm weer naar beneden beweegt, schakelt het terug naar de eerste camera, om de volgende containers weer efficiënt op te pakken.

Zijlader met camerasysteem

Als de arm boven is, schakelt het beeld over op een tweede camera zodat de chauffeur kan zien of de containers goed geleegd worden

Veiligheid bij iedere handeling

Ondertussen overziet een camera die onder de rechterbuitenspiegel hangt, de omgeving rond de arm en containers. Dit beeld wordt getoond op de monitor waar tijdens het rijden het 360° overzicht te zien is. Hierop ziet de chauffeur of het veilig is om de containers op te pakken of de arm weer te laten zakken, zonder voetgangers of fietsers te raken.

Zodra het voertuig weer gaat rijden, schakelt het beeld op de monitor terug naar het 360° bovenaanzicht op de hele omgeving rond de zijlader.

Bekijk hieronder hoe dit in de praktijk werkt:

Tenslotte heeft de chauffeur zicht op de afzetcontainer, waar al het afval in terecht komt, als deze losgekoppeld wordt. Een extra camera, gemonteerd tussen het mechanisme van de arm en de afzetcontainer zelf, verschaft de chauffeur het zicht hierop.

Verbeteren verkeersveiligheid

Door de combinatie van de camera’s, heeft de chauffeur altijd het optimale zicht tijdens het rijden en werken met de zijlader. Het risico op ongevallen en schade neemt, door het gebruik van het camerasysteem, sterk af.

Op deze manier draagt Omrin actief bij aan het verbeteren van de verkeersveiligheid in woonwijken.

Tristan Teleng Productspecialist Op zoek naar advies of een offerte? Ik help je graag.

Tristan Teleng