GrootJebbink introduceert SmartVue DobliCam

GrootJebbink introduceert een actieve waarschuwingscamera: SmartVue DobliCam. Dit is een dode hoekcamera en detectie-unit in één.

SmartVue DobliCam detecteert voetgangers, fietsers en andere verkeersdeelnemers in de dode hoek van een voertuig. Het waarschuwt de chauffeur via een buzzer met hoor- en zichtbare signalen zodra er zich een fietser of voetganger in de dode hoek bevindt.

Volledig overzicht op de monitor

Dankzij de camera met groothoeklens, heeft de chauffeur overzicht over de gehele dode hoek van zijn of haar voertuig. Zodra SmartVue DobliCam een waarschuwing geeft, kan de chauffeur direct zien waar het gevaar in de dode hoek zich bevindt.

Behalve waarschuwingssignalen via de buzzer, krijgt de chauffeur ook meldingen op de monitor. Een pijl in het scherm volgt de gedetecteerde voetganger of fietser, zodat deze extra opvalt voor de chauffeur.

SmartVue DobliCam actieve waarschuwing dode hoek

Illustratie van de werking van SmartVue DobliCam

Valse meldingen en irritatie voorkomen

Om valse meldingen te voorkomen, negeert SmartVue DobliCam straatmeubilair. Alleen andere verkeersdeelnemers worden gedetecteerd. Daarnaast geeft de buzzer alleen hoorbare signalen als de richtingaanwijzer naar rechts is ingeschakeld. Dit voorkomt irritatie bij de chauffeur over continue signalen wanneer dit niet nodig is.

Bevestiging en uitbreiding

SmartVue DobliCam is met name geschikt voor gebruik op trekker/opleggercombinaties waarbij veel gewisseld wordt tussen trailers. Ook voor voertuigen met een container of open laadbak is deze slimme camera zeer geschikt. De camera kan namelijk aan de zijkant van de cabine bevestigd worden, waardoor toch de hele dode hoek in zicht is.

Voor extra veiligheid en zicht rondom het voertuig, is SmartVue DobliCam uit te breiden met een achteruitrijcamera en een tweede slimme camera, aan de linkerkant van de cabine. Dit creëert optimale veiligheid en overzicht op de omgeving, in iedere situatie.

Veiligheidsnormen buitenland

Ook voor transportondernemingen die veel internationaal opereren, kan SmartVue DobliCam een uitkomst zijn. In Duitsland wordt, per 1 juli 2020, een actieve dode hoek assistent namelijk verplicht voor nieuwe LZV’s. Vanaf 1 juli 2022 geldt deze verplichting voor alle LVZ’s die in Duitsland rijden.

Indien SmartVue DobliCam wordt uitgebreid met een slimme camera aan de linkerzijde van de cabine, voldoet deze ook aan de FORS-norm. Transporteurs die actief zijn in Groot-London, moeten vanaf 2021 voldoen aan nieuwe richtlijnen voor de Direct Vision Standard (DVS), voor voertuigen vanaf 12 ton.

Door SmartVue DobliCam uit te breiden met de optie voor een slimme camera aan de linkerzijde van de cabine, kunnen voertuigen ook aan de nieuwe DVS-richtlijnen voldoen.

Dietger Engel Productspecialist Op zoek naar advies of een offerte? Ik help je graag.

Dietger Engel