LED werklampen: ze verlichten meer werk dan je denkt

Werken in het donker: vooral in de wintermaanden ontkom je er niet aan. Het wordt 's middags vroeg donker terwijl chauffeurs, machinisten of loonwerkers nog lang niet klaar zijn met hun werk.

Wat doe je wanneer het donker wordt? Juist, je zet de werklampen op de machine aan. Het is alleen de vraag of dit ook echt helpt. Natuurlijk, ze geven licht en ieder beetje extra is mooi meegenomen, maar verbeteren de werklampen ook echt de kwaliteit van het werk?

Zonde, als dat niet het geval is. Met goede werklampen werk je namelijk efficiënter en veiliger. Daar komt bij dat goede werklampen de ogen van de machinist of chauffeur niet vermoeien. De arbeidsproductiviteit lijdt niet onder het werken met goede lampen in plaats van daglicht.

Vaak worden voertuigen standaard uitgerust met werklampen die op z’n best middelmatig zijn. Om te bepalen hoe we het zicht in het donker kunnen verbeteren, moeten we eerst weten welke soorten werklampen er zijn en wat het verschil tussen deze lampen is.

Welke soorten werklampen zijn er en wat is het verschil?

Werklampen zijn er in allerlei vormen en maten, van groot tot klein. De beste manier om werklampen te onderscheiden is door te kijken naar de lichtsoort: halogeen, HID (xenon) of LED.

Halogeen is de oudste techniek. Deze lampen geven het minste licht in vergelijking met de andere soorten en verbruiken de meeste energie. Ondanks dat zijn de meeste (nieuwe) voertuigen nog steeds uitgerust met halogeen werklampen.
HID-lampen, beter bekend als xenon, geven aanzienlijk meer licht dan halogeenlampen. Door hun grote bouwvorm zijn ze niet zomaar op iedere plaats te monteren, zeker op kleinere machines levert dit problemen op. HID-lampen gaan ongeveer tien keer langer mee dan halogeenlampen. HID werklamp
De laatste jaren zijn LED-werklampen sterk in opmars. Dat is niet zonder reden. LED biedt namelijk veel voordelen ten opzichte van halogeen en HID. Zo zijn LED werklampen energiezuinig, gaan ze tien keer zo lang mee als HID-lampen (en dus honderd keer zo lang als halogeenlampen) en vermoeien LED lampen de ogen niet. LED werklamp
Halogeen is de oudste techniek. Deze lampen geven het minste licht in vergelijking met de andere soorten en verbruiken de meeste energie. Ondanks dat zijn de meeste (nieuwe) voertuigen nog steeds uitgerust met halogeen werklampen.
HID-lampen, beter bekend als xenon, geven aanzienlijk meer licht dan halogeenlampen. Door hun grote bouwvorm zijn ze niet zomaar op iedere plaats te monteren, zeker op kleinere machines levert dit problemen op. HID-lampen gaan ongeveer tien keer langer mee dan halogeenlampen.
HID werklamp
De laatste jaren zijn LED-werklampen sterk in opmars. Dat is niet zonder reden. LED biedt namelijk veel voordelen ten opzichte van halogeen en HID. Zo zijn LED werklampen energiezuinig, gaan ze tien keer zo lang mee als HID-lampen (en dus honderd keer zo lang als halogeenlampen) en vermoeien LED lampen de ogen niet.
LED werklamp

Meer weten over de verschillen tussen halogeen, HID en LED?

Klik hier

Welk soort werklampen kan ik het beste gebruiken?

Vanwege de vele voordelen die het biedt ten opzichte van andere soorten lampen, kun je niet om LED heen.

Omdat de LED-diodes die in de lamp zitten, veel kleiner zijn dan halogeen- of HID-bulbs, zijn fabrikanten veel flexibeler in het ontwerpen van LED-werklampen. Hierdoor kan voor ieder voertuig of positie op een machine een passende lamp worden geproduceerd.

Een ander groot voordeel van LED-werklampen is dat het licht dat ze produceren niet vermoeiend is. De ogen van de machinist of chauffeur raken dus niet vermoeid als ze continue in het licht moeten kijken. Dit komt ondat de 'lichtkleur' identiek is aan die van daglicht. Het menselijk oog is hier dus al aan gewend.

Verder biedt LED nog veel meer voordelen ten opzichte van HID of halogeen. Bijvoorbeeld op het gebied van levensduur en energieverbruik.

Is er een merkbaar verschil wanneer ik mijn werklampen upgrade?

Het ligt er natuurlijk aan welke lampen er eerst op het voertuig gemonteerd waren en door welke lampen ze vervangen worden.

Als we het voorbeeld nemen van een machine waar standaard halogeenlampen op gemonteerd zijn, is het verschil na een upgrade met LED-lampen enorm.

Met LED-lampen is er veel meer licht rondom de machine. Het werkgebied van de chauffeur of machinist wordt dus beter verlicht dan met halogeenlampen. Daar komt bij dat het lichtbeeld egaler is. Er zijn dus geen ‘vlekken’ op de ondergrond. Die ontstaan bij halogeenlampen doordat de lichtstraal gecentreerd is. Hierdoor is bijvoorbeeld een klein stukje van de ondergrond fel verlicht en is het daaromheen donker.

Halogeen werklampen verlichting

Halogeenverliching: gecentreerde lichbundel op klein oppervlak

LED-lampen verspreiden het licht veel meer. Zo ontstaat een groot egaal oppervlak van licht rondom het voertuig. De chauffeur of machinist kan hierdoor in één oogopslag de hele omgeving overzien. Dit werkt niet alleen sneller, het is ook nog eens veiliger en minder vermoeiend voor de bestuurder.

In de simulatie hieronder is te zien hoe het lichtbeeld rondom een rupskraan verandert als de standaard halogeenverlichting vervangen wordt door LED-werklampen.

In deze simulatie zijn we uit gegaan van Nordic Lights halogeen- en LED-werklampen.

Waarom wij zo enthousiast zijn over Nordic Lights werklampen? Nou, bijvoorbeeld omdat ze:

  1. niet kapot te krijgen zijn,
  2. geen onderhoud nodig hebben,
  3. de zwaarste tests moeten doorstaan.

Vertel me meer!