Werklampen aanschaffen? Doe een lichtsimulatie!

LED werklampen, ze zijn er in vele soorten en maten. Ook de prijzen lopen behoorlijk uiteen. Hoe weet je nu welk soort lampen je moet aanschaffen voor je machine?

Specificaties, verbruik en levensduur zijn natuurlijk belangrijk. Je wilt natuurlijk niet elk jaar alle lampen vervangen. Maar de allerbelangrijkste afweging bij het aanschaffen van werkverlichting is de lichtopbrengst die ze produceren. Je wilt immers weten of een lamp wel voldoende licht geeft voor de toepassing.

Alleen, hoe kom je daarachter voordat je de lamp aanschaft? Allerlei verschillende werklampen aanschaffen en testen is een kostbaar en tijdrovend proces. Dat neemt niet weg dat de juiste lamp kiezen wel heel belangrijk is, zeker als deze wordt meegenomen in de specificaties of het ontwerp van een voertuig.

Lichtsimulatie

Een lichtsimulatie biedt in dat geval uitkomst. Zo’n simulatie geeft een realistisch beeld van het licht dat de werklampen produceren. Met een lichtsimulatie is goed te zien hoe lang en breed het gebied is dat door één lamp, of een combinatie van verschillende werklampen, verlicht wordt.

In onderstaand voorbeeld kiezen we het optimale lichtbeeld voor de voorzijde van een dumptruck.

Lichtsimulatie dumptruck

Het soort werklampen dat gekozen wordt, heeft grote invloed op het lichtbeeld voor het voertuig. In de vergelijking hieronder gaan we uit van een opstelling met alleen halogeenwerklampen en twee varianten met LED.

Wat direct opvalt is het enorme verschil in lichtopbrengst tussen de diverse soorten werklampen. Een verschil dat maar moeilijk uit te leggen is op basis van specificaties en theoretische gegevens alleen.

Onderstaand overzicht laat de lichtopbrengst (in lux) van de lampen zien.

Halogeen

Lichtsimulatie halogeen

LED Basic

Lichtsimulatie LED Basic

LED Pro

Lichtsimulatie LED Pro

Realistisch beeld

Een lichtsimulatie is een zeer nuttig middel bij het kiezen voor een bepaalt soort werklampen op een voertuig. Het laat op een realistische wijze zien wat het zicht voor chauffeurs en machinisten is bij werken in het donker.

Dietger Engel Commercieel manager Heb je vragen? Ik help je graag verder.

Dietger Engel