LED werklampen die niet verblinden, hoe kan dat?

Tijdens werken in het donker is goede verlichting van groot belang, maar dan moeten de werklampen natuurlijk niet de ogen verblinden.

Wegwerkzaamheden zijn een typisch voorbeeld van werk dat vrijwel altijd in het donker wordt uitgevoerd. Pas als de rest van Nederland gaat slapen komen de wegwerkers in actie met hun asfalteermachines, walsen en andere apparatuur.

Zij weten dan ook als geen ander hoe belangrijk goede werklampen zijn. Om het resultaat van hun werk te zien, zijn de wegwerkers gedurende de hele nacht afhankelijk van de lampen. Het is daarom belangrijk dat het licht niet verblindend is en dat je ogen er niet extra vermoeid door raken. Het is ook van belang dat voorbijrijdende automobilisten niet door het licht verblind worden.

Asfalteermachine Wirtgen met Nordic Lights

Op zoek naar de juiste werklamp

Machinebouwer Wirtgen Nederland heeft GrootJebbink gevraagd om advies voor een werklamp die de omgeving achter een asfalteermachine moet verlichten, zonder dat de mensen die in het licht kijken erdoor worden verblind.

Tijdens een bijeenkomst, waarbij ook een aantal machinisten aanwezig was, hebben we diverse lampen ‘geprobeerd’. Aangezien de Antares N3301 van Nordic Lights precies in de opening aan de achterkant van de machine paste, was al snel duidelijk wat de bouwvorm van de lamp moest zijn.

Nordic Lights Antares N3301 in Wirtgen asfalteermachine

De lens maakt het verschil

Daarna was de vraag welke lens we het beste konden gebruiken. Door een Nordic Lights werklamp van een andere lens te voorzien ontstaat een ander lichtpatroon, terwijl de lamp dezelfde blijft. Deze flexibiliteit stelt ons in staat om telkens, in de praktijk, het juiste lichtbeeld te kiezen voor iedere machine.

In het geval van de asfalteermachine van Wirtgen hebben we gekozen voor een witte lens met een breed lichtbeeld dichtbij het voertuig. Het voordeel dat een witte lens biedt ten opzichte van een standaard transparante lens is dat wanneer je er in kijkt, je niet verblind wordt door het licht.

Asfalteren met Nordic Lights

In de praktijk

Sinds enige tijd wordt één van de asfalteermachines die met deze LED-werklampen is uitgerust door BAM Infra ingezet bij het opnieuw asfalteren van een deel van de A7. In de praktijk blijkt dat de lampen hun waarde bewijzen.

Ze zorgen er namelijk voor dat het asfalt dat zojuist gelegd is, goed te zien is, zonder dat de wegwerkers verblind worden door het licht. Met name diegenen die achterop of naast de asfalteermachine lopen ervaren dit licht dan ook als ‘zachter voor de ogen’.

In vergelijking met andere machines die op de snelweg aan het werk zijn is duidelijk te zien dat alleen met de Nordic Lights werklampen het hele gebied rondom het voertuig verlicht wordt. Waar zich bij de andere voertuigen veel donkere plekken rondom bevinden, is dit aan de achterkant van de asfalteermachine, dus op de plek waar de Nordic Lights werklampen gemonteerd zijn, niet het geval.

Wals zonder Nordic Lights

Benieuwd welke maatoplossingen voor machines wij nog meer kunnen bieden? Neem dan contact met ons op.