Veiligheidsupgrade B14 reddingstrap Brandweer Schiphol

De brandweer op Schiphol heeft diverse specialistische voertuigen tot hun beschikking om snel ter plaatse te zijn in een noodsituatie.

Eén van deze voertuigen is een zogenaamde reddingstrap. Dit is een truck met uitschuifbare trap die wordt gebruikt om snel de deur van een vliegtuig te bereiken. Hierdoor kunnen passagiers het toestel snel verlaten in een noodsituatie.

Om veilig én snel een vliegtuig te bereiken, is goed zicht essentieel. Niet alleen overdag, maar ook als het donker is. Daarom heeft Brandweer Schiphol aan GrootJebbink gevraagd om met een veiligheidsupgrade te komen die de chauffeur van het voertuig meer zicht geeft.

Zicht rondom en bovenaan trap

Om het zicht rondom de reddingstrap te verbeteren, hebben we geadviseerd om het voertuig te voorzien van een OmniVue 360 camerasysteem. Dankzij dit camerasysteem heeft de chauffeur in één oogopslag volledig zicht op de omgeving rondom het voertuig.

Behalve zicht rondom het voertuig, is het ook van groot belang om zicht te hebben bovenaan de trap. Deze moet in een noodsituatie namelijk zo snel mogelijk bij de deur van het vliegtuig gepositioneerd worden.

Daarom hebben we het OmniVue 360 camerasysteem uitgebreid met een extra camera bovenaan de trap. Deze camera stelt de chauffeur in staat om het voertuig precies bij de deur van een vliegtuig te positioneren.

B14 reddingstrap Schiphol voorzien van camera's en verlichting

Door de vorm en afmetingen van de B14, is goed zicht extra belangrijk.

Licht in het donker

Omdat de brandweer natuurlijk niet alleen uitrukt bij daglicht, is goed zicht in het donker net zo belangrijk als overdag. Om die reden hebben we ook nagedacht over extra verlichting op de reddinglift aan de voorkant van het voertuig. Deze lift wordt gebruikt voor het evacueren van passagiers op een hoogte van 1 tot 3 m.

Door de standaard dimlichten te vervangen en extra werklampen te plaatsen voor groot licht, heeft de chauffeur ook in het donker optimaal zicht aan de voorkant van het voertuig.

B14 reddingstrap Schiphol

De B14 reddingstrap op Schiphol voorzien van nieuwe werkverlichting en camera's.

Veiligheidsupgrade uitvoeren

Brandweer Schiphol heeft besloten om hun reddingstrap de veiligheidsupgrade te geven die GrootJebbink geadviseerd heeft. Wij hebben vervolgens de materialen geleverd en de montage en kalibratie uitgevoerd.

De eerste indrukken van de veiligheidsupgrade zijn goed. “De dode hoek rond het voertuig is veel beter te overzien dan voorheen. Ook het achteruitrijden gaat een stuk beter”, aldus Brandweer Schiphol.

Tristan Teleng Productspecialist Op zoek naar advies of een offerte? Ik help je graag.

Tristan Teleng