Wat is het verschil tussen een LED-, xenon- en halogeen werklamp?

De laatste jaren is het erg snel gegaan in de ontwikkeling van de werklamp. Waar tien jaar geleden nog vooral halogeen werklampen werd gebruikt, zijn daar in de laatste jaren xenon- en later LED-werklampen bij gekomen.

Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen deze technieken? En welke soort lampen kun je het beste gebruiken? Om deze vragen te beantwoorden is het belangrijk dat we eerst eens kijken naar de eigenschappen van halogeen, xenon en LED-werklampen.

Lichtsoorten werklampen

Wiellader met halogeen-, xenon- en LED-werklampen

Halogeen

Halogeenbulb

Een halogeen (of warmtegedreven) lamp geeft licht doordat er stroom door een gloeidraad wordt gestuurd. Het energieverbruik van halogeenlampen is niet erg efficiënt. Er gaat namelijk zo’n 90% van de energie verloren aan warmte.

Hierdoor is er dus relatief veel energie nodig voor weinig licht. Een halogeenbulb heeft een levensduur van ongeveer 500 uur en kan vrij eenvoudig vervangen worden.

Xenon

XenonbulbHID (High Intensity Discharge) of gasontladingslampen worden vaak xenonlampen genoemd. Xenon is het chemische element dat gebruikt wordt voor de ontsteking van het licht.

Dit soort verlichting is energiezuiniger dan halogeenverlichting. Er gaat minder energie verloren aan warmte wat maakt dat xenonlampen efficiënter zijn dan halogeenlampen. Daarnaast gaat een HID-bulb ook tien keer zo lang mee als een halogeenbulb: namelijk zo’n 5000 uur.

LED

LED-diodeLED (Light Emitting Diode)-verlichting wordt pas sinds enkele jaren gebruikt in werklampen. Deze techniek is er wel zeer geschikt voor, omdat de diodes bestand zijn tegen trillingen en schokken. Daar komt nog eens bij dat het licht zeer egaal is en rustgevend voor het menselijk oog.

Omdat de LED-diodes zeer klein en energiezuinig zijn, kunnen er gemakkelijk meerdere gebruikt worden in één werklamp. Hierdoor wordt een hoge lichtopbrengst gecreëerd (hoger dan halogeen en xenon), terwijl de lamp toch nog zeer energiezuinig is. Een ander pluspunt van LED-verlichting is de levensduur. LED-lampen kunnen namelijk tot maar liefst 50.000 uur meegaan!

Kleurtemperatuur

Ieder soort licht heeft een bepaalde kleurtemperatuur. Deze temperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin en geeft dus aan welke ‘kleur’ het licht heeft. Dit varieert van rood naar geel en van wit naar blauw. Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe blauwer het licht. Een lage kleurtemperatuur wordt als ‘warm’ licht ervaren en een hoge kleurtemperatuur als ‘koud’ licht.

Omdat warm licht met gezellig en huiselijk geassocieerd wordt, is dit zeer geschikt voor verlichting van bijvoorbeeld een huiskamer. Maar voor omstandigheden die niet direct als gezellig of huiselijk omschreven kunnen worden, zoals het werken in het donker met machines, is juist licht met een hogere kleurtemperatuur geschikt.

Onderstaand schema geeft de kleurtemperatuur van diverse lichtbronnen weer.

Kleurtemperatuur

Als we dit schema bekijken zien we dat de kleurtemperatuur van het LED-licht dat de werklampen van Nordic Lights produceren bijna dezelfde waarde heeft als daglicht. Omdat het menselijk oog gewend is aan deze kleurtemperatuur, levert ook werken met LED-licht weinig vermoeidheid op. Dit is niet het geval bij halogeen- of xenonverlichting, omdat de kleurtemperatuur daarvan veel verder bij daglicht vandaan ligt.

Concluderend kunnen we dus zeggen dat werken met Nordic Lights LED-verlichting veel minder vermoeiend is dan werken met halogeen- of xenonverlichting. Hierdoor kun je dus ook langer door blijven werken in het donker.

Tip van onze productspecialist

Nordic Lights KL2001

Halogeen werklampen upgraden? Kies dan voor deze LED werklamp met zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Meer informatie

LED werklamp Nordic Lights KL2001

Welk soort werklamp kan ik dan het beste gebruiken op mijn machine?

LED-werklampen, zonder twijfel.

Bosbouw Nordic Lights

Het is niet voor niets dat wij onze klanten dan ook altijd LED-werklampen aanraden. Hoewel de aanschafprijs vaak hoger ligt dan die van halogeenlampen (maar weer lager dan xenonlampen), betalen de voordelen van LED-verlichting zich heel snel terug.

Door de lange levensduur van de LED-diodes gaan deze in principe net zolang mee als het voertuig zelf. Je hoeft dus nooit meer lampen te vervangen. Het lage energieverbruik is terug te zien in het brandstofverbruik van het voertuig en omdat het LED-licht de ogen niet vermoeid, kun je er veel langer mee blijven werken.

Kortom, genoeg redenen om te kiezen voor LED-werklampen van Nordic Lights!

Waarom juist werklampen van Nordic Lights en niet van een ander, goedkoper, merk? Dat lees je hier.