Victor de Vries

Xenon werklampen vervangen door LED

Leestijd: 2 minuten

Met de doorontwikkeling van LED werklampen heeft Nordic Lights aangekondigd te stoppen met het produceren van Xenon werkverlichting. De reden hiervoor is dat de technologie van LED, HID Xenon heeft ingehaald.

Xenon versus LED

Xenon werklampen zijn, net als halogeen werkverlichting, genoemd naar het gas dat in de lamp wordt gebruikt. Het gas is bij de Xenon werklamp nodig bij de productie van licht. Xenon werklampen zijn te herkennen aan de blauwe tint die wordt afgegeven. De elektrische boog tussen de twee elektroden worden gebruikt om licht te produceren, en worden vaak HID (High Intensity Discharge) Xenon lampen genoemd. Xenongas wordt gebruikt omdat het bij lagere temperaturen helpt een boog tussen de elektroden te vormen (en dus licht te creëren). 

Als we kijken naar de onderliggende technologie die LED werkverlichting mogelijk maakt, zien we waarom het zo duurzaam, betrouwbaar en flexibel is. Een LED heeft een eenvoudige en sterke opbouw. Het mooie van deze structuur is dat deze is ontworpen om veelzijdig te zijn. Het lichtgevende halfgeleidermateriaal bepaalt de kleur van de led, dus het aantal kleuren is oneindig.

LED werklampen kennen anno 2022 nog meer voordelen. Zo zijn LED werklampen energiezuinig, zorgt de lichtopbrengst voor minder vermoeide ogen en is de levensduur langer. Zo hebben LED werklampen een levensduur van 50.000 branduren, vergeleken met 2000-3000 voor xenon en 1000 voor halogeen. Hoewel de aanschafprijs vaak hoger ligt dan die van halogeenlampen (maar weer lager dan xenonlampen), betalen de voordelen van LED verlichting zich door de levensduur snel terug.

Voorstander van LED werkverlichting

Bij GrootJebbink zijn we voorstander van LED werklampen. Daarom zijn Nordic Lights werklampen uit voorraad leverbaar. Overige werkverlichting, zoals Halogeen, kunnen enkel worden geleverd op aanvraag.