Home > Blog > Recorder als hulpmiddel voor vrachtwagenchauffeurs

Recorder als hulpmiddel voor vrachtwagenchauffeurs

‘Vrachtwagenchauffeurs van wie het rijgedrag in de gaten wordt gehouden door een dashcam zijn minder vaak betrokken bij ongelukken en bijna-ongelukken’.

Bekijk al onze camerasystemen

Die conclusie trekt verzekeringsmaatschappij TVM op basis van onderzoek waarbij gedurende bijna een jaar lang 378 trucks zijn voorzien van een dashcam.

Het verbeterde rijgedrag zou tot minder claims leiden en tegelijkertijd zorgen voor minder brandstofverbruik en slijtage van onderdelen.


Maar is een dashcam voldoende om schadeclaims te weerleggen?

Chauffeurs worden al snel in het verdachtenbankje geplaatst als het gaat om het veroorzaken van schade met hun truck. Zeker wanneer ze met een trekker-opleggercombinatie rijden.

Met name de achterkant van de oplegger wordt vaak ‘verdacht’ van het veroorzaken van schade. Afsnijden is een veelgehoorde klacht die bij transportbedrijven binnenkomt. Chauffeurs hebben vaak geen mogelijkheid om het tegendeel te bewijzen. Een dashcam levert in zulke gevallen ook niet het benodigde bewijs om een schadeclaim te kunnen weerleggen.


Hoe kunnen chauffeurs dan wel hun onschuld bewijzen?

Om ervan op aan te kunnen dat een chauffeur een schadeclaim wél te allen tijde kan weerleggen, moeten aan alle kanten van de truck beelden worden opgenomen.

De beste manier om dit te doen is door een recorder aan te sluiten op een 360° rondom zicht camerasysteem. Een dergelijk camerasysteem heeft camera’s aan alle vier de zijden van de truck. Dus ook aan de zij- en achterkant van de oplegger.

Met de recorder zijn de beelden van alle afzonderlijke camera´s achteraf terug te kijken. Zo is dus exact vast te stellen of een chauffeur inderdaad een schade heeft veroorzaakt, zoals wordt geclaimd, of dat blijkt dat het om een valse schadeclaim gaat.


Geen controlemiddel, maar steun in de rug voor de chauffeur

Door een truck uit te rusten met een 360° camerasysteem met recorder, kan een transportbedrijf dus veel geld besparen. Vaak is één claim die te weerleggen is met opgenomen beelden al genoeg om de investering terug te verdienen. Tegelijkertijd geeft het een chauffeur de mogelijkheid om het tegendeel te bewijzen.
 

"Een recorder geeft de chauffeur de mogelijkheid om het tegedeel te bewijzen"


Sterker nog, een recorder is een heel goede manier voor een chauffeur om zijn of haar kunde te demonstreren. Bijvoorbeeld als uit de beelden blijkt dat de chauffeur door een bepaald manoeuvre juist een ongeluk of parkeerschade heeft weten te voorkomen.

Veel chauffeurs ervaren het monteren van een recorder in hun truck als vervelend. Het voelt immers alsof ze op ieder moment geconfronteerd kunnen worden met iets dat ze fout hebben gedaan. In de praktijk werkt het echter precies andersom. Goed gedrag van een chauffeur kan worden bewezen en ze worden niet onterecht beschuldigd van het veroorzaken van schade.

Een camerasysteem met recorder is dus geen controlemiddel, maar een steun in de rug voor iedere chauffeur.

Meer over 360° OmniVue

 
 
 

Plaats reactie 

Je reactie wordt beoordeeld vóór plaatsing     Plaats reactie

 

Eerdere blogs

Verblinding door werklampen voorkomen? Zo doe je dat!

02/05/2019   Het is ’s avonds laat. De weg is afgesloten en de werkzaamheden kunnen beginnen. Uiteraard is het donker, dus zet je de werklampen van je machine aan. Mooi dat ze zoveel licht geven, denk je....

Werklampen aanschaffen? Doe een lichtsimulatie!

26/02/2019   LED werklampen, ze zijn er in vele soorten en maten. Ook de prijzen lopen behoorlijk uiteen. Hoe weet je nu welk soort lampen je moet aanschaffen voor je machine?...

Dode hoek detectiesystemen: voorkom ongelukken met bouwmachines!

20/02/2019   Voertuigen zoals grondverzet- en mijnbouwmachines, vormen door hun grootte een gevaar voor de directe omgeving. Vanwege hun omvang, zijn er veel dode hoeken rondom dit soort voertuigen....

 
.

© Copyright GrootJebbink BV 2019
Algemene voorwaarden | Privacy Policy

Wij gebruiken cookies. Zie onze Privacy Policy - Close

Wij gebruiken cookies. Zie onze Privacy Policy

Ok.