Wij gebruiken cookies. Zie onze Privacy Policy - Close
Home > Blog > Recorder als hulpmiddel voor vrachtwagenchauffeurs

Recorder als hulpmiddel voor vrachtwagenchauffeurs

‘Vrachtwagenchauffeurs van wie het rijgedrag in de gaten wordt gehouden door een dashcam zijn minder vaak betrokken bij ongelukken en bijna-ongelukken’.

Bekijk al onze camerasystemen

Die conclusie trekt verzekeringsmaatschappij TVM op basis van onderzoek waarbij gedurende bijna een jaar lang 378 trucks zijn voorzien van een dashcam.

Het verbeterde rijgedrag zou tot minder claims leiden en tegelijkertijd zorgen voor minder brandstofverbruik en slijtage van onderdelen.


Maar is een dashcam voldoende om schadeclaims te weerleggen?

Chauffeurs worden al snel in het verdachtenbankje geplaatst als het gaat om het veroorzaken van schade met hun truck. Zeker wanneer ze met een trekker-opleggercombinatie rijden.

Met name de achterkant van de oplegger wordt vaak ‘verdacht’ van het veroorzaken van schade. Afsnijden is een veelgehoorde klacht die bij transportbedrijven binnenkomt. Chauffeurs hebben vaak geen mogelijkheid om het tegendeel te bewijzen. Een dashcam levert in zulke gevallen ook niet het benodigde bewijs om een schadeclaim te kunnen weerleggen.


Hoe kunnen chauffeurs dan wel hun onschuld bewijzen?

Om ervan op aan te kunnen dat een chauffeur een schadeclaim wél te allen tijde kan weerleggen, moeten aan alle kanten van de truck beelden worden opgenomen.

De beste manier om dit te doen is door een recorder aan te sluiten op een 360° rondom zicht camerasysteem. Een dergelijk camerasysteem heeft camera’s aan alle vier de zijden van de truck. Dus ook aan de zij- en achterkant van de oplegger.

Met de recorder zijn de beelden van alle afzonderlijke camera´s achteraf terug te kijken. Zo is dus exact vast te stellen of een chauffeur inderdaad een schade heeft veroorzaakt, zoals wordt geclaimd, of dat blijkt dat het om een valse schadeclaim gaat.


Geen controlemiddel, maar steun in de rug voor de chauffeur

Door een truck uit te rusten met een 360° camerasysteem met recorder, kan een transportbedrijf dus veel geld besparen. Vaak is één claim die te weerleggen is met opgenomen beelden al genoeg om de investering terug te verdienen. Tegelijkertijd geeft het een chauffeur de mogelijkheid om het tegendeel te bewijzen.
 

"Een recorder geeft de chauffeur de mogelijkheid om het tegedeel te bewijzen"


Sterker nog, een recorder is een heel goede manier voor een chauffeur om zijn of haar kunde te demonstreren. Bijvoorbeeld als uit de beelden blijkt dat de chauffeur door een bepaald manoeuvre juist een ongeluk of parkeerschade heeft weten te voorkomen.

Veel chauffeurs ervaren het monteren van een recorder in hun truck als vervelend. Het voelt immers alsof ze op ieder moment geconfronteerd kunnen worden met iets dat ze fout hebben gedaan. In de praktijk werkt het echter precies andersom. Goed gedrag van een chauffeur kan worden bewezen en ze worden niet onterecht beschuldigd van het veroorzaken van schade.

Een camerasysteem met recorder is dus geen controlemiddel, maar een steun in de rug voor iedere chauffeur.

Meer over 360° OmniVue

 
 
 

Plaats reactie 

Je reactie wordt beoordeeld vóór plaatsing     Plaats reactie

 

Eerdere blogs

Tien redenen om vandaag nog over te stappen van halogeen werklampen naar LED

05/09/2018   Sinds 1 september moeten 230V lampen in de EU zo zuinig zijn, dat halogeen niet meer aan de eisen voldoet....

Aanrijding met heftruck voorkomen? Let goed op in het magazijn!

18/06/2018   In de top vijf van oorzaken van ernstige ongevallen op de werkvloer in Nederland, staan voetgangers die door een voertuig worden aangereden op plek vier....

Besparen op het wagenpark, minder kosten met meer zicht!

18/05/2018   Het is vrijdagmiddag, even voor vijven. Een drukke werkweek, waarin je als wagenparkbeheerder continu problemen oplost en brandjes blust, zit er bijna op....

 
.

© Copyright GrootJebbink BV 2018
Algemene voorwaarden | Privacy Policy