Home > Blog > Wegen op de wiellader: mag het een onsje meer zijn?

Wegen op de wiellader: mag het een onsje meer zijn?

Iedere keer naar een weegbrug rijden, om de lading in bijvoorbeeld de bak van de wiellader te wegen, is een tijdrovende bezigheid. Zeker als er de hele dag door materialen geladen worden, zoals op een zand- of steengroeve.

Bekijk alle weegsystemen

Met een weegsysteem dat op een machine is geïnstalleerd, is dan ook erg veel tijd besparen. In plaats van iedere keer heen en weer te moeten rijden, kan zo’n systeem binnen enkele seconden het gewicht van de lading in de bak op het scherm in de cabine laten verschijnen.
 

Maar hoe werkt zo’n systeem nu precies en wat komt er allemaal kijken bij het monteren ervan?

Een weegsysteem bestaat uit diverse onderdelen. Het display, ook wel weegkast genaamd, bevindt zich in de cabine. De bestuurder van het voertuig kan hierop snel en overzichtelijk de gegevens aflezen. Bijvoorbeeld het gewicht dat op dit moment geladen is en het totaal geladen gewicht.

Pfreundt weegsysteem in cabine wiellader
Display met printer in cabine


Het is daarnaast mogelijk om op sommige modellen een printer aan te sluiten. Deze kan zich direct onder het display bevinden, of op een andere plaats in de cabine. Met een druk op de knop kunnen de gegevens op het display worden geprint en overhandigt aan de klant.

Voor het berekenen van de gegevens die op het display verschijnen, maakt het weegsysteem gebruik van verschillende sensoren die op het voertuig gemonteerd worden. Dit zijn twee digitale hydraulische druksensoren, met beveiliging tegen overdruk, en twee positiesensoren, die dynamisch wegen mogelijk maken.

Onderdelen weegsysteem
Illustratie van wiellader met (1) display in cabine, (2) digitale hydraulische druksensoren en (3) positiesensoren.

Deze sensoren meten zeer nauwkeurig. De maximum afwijking van onze weegsystemen voor wielladers is namelijk 1% van het totale hefvermogen. Dit geldt zowel als het voertuig stilstaat als wanneer het rijdt.
 

Kalibreren van het weegsysteem

Om ervoor te zorgen dat de gegevens op het display in de cabine correct zijn en inderdaad slechts een minimale afwijking hebben, is het nodig om het weegsysteem voor gebruik te kalibreren. Het kalibreren gebeurt met een lege bak, een halfvolle bak en een volle bak.

De waardes die het weegsysteem tijdens deze drie tests aangeeft, worden vergeleken met een standaard. Afhankelijk van of en hoever deze waardes uit elkaar liggen, moet het weegsysteem worden bijgesteld zodat de waardes met de standaard overeenkomen.
 

Kalibreren of ijken?

Vaak wordt veronderstelt dat het kalibreren van een weegsysteem inhoudt dat het minder nauwkeurig is dan wanneer het wordt geijkt. Dit is echter niet het geval. IJken houdt in dat het weegsysteem aan een wettelijke norm moet voldoen qua nauwkeurigheid en vervolgens verzegeld wordt. Het mag dus maar een bepaalde maximale afwijking hebben.

Een weegsysteem kan echter net zulke nauwkeurige resultaten geven als het alleen gekalibreerd is. IJken is alleen verplicht wanneer het weegsysteem voor handelsdoeleinden gebruikt wordt. Dit is bijvoorbeeld het geval als er een factuur gemaakt wordt op basis van het gewicht. Onze ijkwaardige weegsystemen voor wielladers zijn dit voor klasse Y (b).

Wiellader met weegsysteem

Meer weten over onze weegsystemen? Klik dan hier.

 
 
 

Plaats reactie 

Je reactie wordt beoordeeld vóór plaatsing     Plaats reactie

 

Eerdere blogs

Veiligheidsupgrade B14 reddingstrap Brandweer Schiphol

07/07/2020   De brandweer op Schiphol heeft diverse specialistische voertuigen tot hun beschikking om snel ter plaatse te zijn in een noodsituatie....

Licht en donker in één beeld? Altijd zicht met een WDR camera!

27/05/2020   Als loonwerker heb je iedere dag veel te doen, zo ook vandaag. Je bent vroeg opgestaan om aan de eerste klus van de dag te beginnen: het omploegen van een paar hectare land....

Bulkmateriaal of schroot verplaatsen? Alle data in de cloud

31/01/2020   Op terreinen van zand- en grindhandels of afvalverwerkers worden veel grondstoffen in- en uitgevoerd. Er is lang niet altijd goed inzicht in het volume van de overslag....

 
.

© Copyright GrootJebbink BV 2020
Algemene voorwaarden | Privacy Policy

Wij gebruiken cookies. Zie onze Privacy Policy - Close

Wij gebruiken cookies. Zie onze Privacy Policy

Ok.